Ravni in Trije Ognji

Kozmicni ogenj ravni in ognji 1Na vsaki ravni, relativno gledano, imamo:

  • Električni ogenj, ki se izraža kot osnovni pogoj na višjih treh.
  • Ogenj trenja kot najpomembnejši dejavnik na nižjih treh.
  • Solarni ogenj, ki se kaže kot sij, nastal z združitvijo na osrednji ravni.

V povezavi z Božanskim Človekom lahko znotraj sončnega sistema to vidimo na buddhični ravni, kjer Ti sijejo prek Svojih eteričnih centrov. Podobno stanje imamo pri človeku na mentalni ravni: tri višje podravni se tičejo vidika Duha v kavzalnem telesu; nižje tri podravni se tičejo predvsem mentalnega sloja, oziroma ognja trenja; četrta podraven pa je tista, na kateri lahko najdemo centre sile mentalnega telesa. Tako je tudi pri človeku na fizični ravni – njegovi eterični centri se nahajajo v materiji četrtega etra.

Vsaka izmed treh Oseb Trojice se tako kot človek manifestira kot Duh, Duša ali Ego in Substanca. V povezavi z Brahmo vidik Duha oživlja tri višje podravni vsake ravni, oziroma prvi vidik ognja. Njegov vidik duše lahko najdemo na četrti podravni vsake ravni, na kateri se nahajajo eterični centri vseh manifestiranih bitij. Njegov vidik substance pa je dejaven predvsem na treh nižjih podravneh. Tako imamo devetinštirideset ognjev materije, oziroma sedem ognjev vsake ravni, združitev višjih treh in nižjih treh proizvede tisti sije, ki jim na četrti podravni vsake ravni pravimo kolesa ognja, oziroma centri.

Pri drugem vidiku je slika podobna. Solarni ogenj zažari v svojem električnem vidiku na drugi ravni in se tako izrazi tudi na tretji in četrti ravni, vendar pa najde svoj osrednji izraz na manasičnih nivojih, v žaru kavzalnih vozil egoičnih skupin. Tako ostaneta le dve ravni in pol prek katerih se lahko manifestira vidik trenja, kar znese enajst podravni tretjega vidika druge Osebe logoične Trojice.

Kozmicni ogenj ravni in ognji 1Za človeka, mikrokozmos, lahko naredimo podobno razdelitev; njegovo Monado lahko v njeni trojni esenci proučujemo na njeni lastni ravni in ravno tako njegov egoični vidik. Vidik Brahme Ega se nahaja znotraj permanentnih atomov. Zato vam priporočam, da pazljivo proučite:

  1. Ravni. Manifestacijo Brahme, tretjega vidika, oziroma vidika substance. Temu Bitju je potrebno pripisati isto trojno zgradbo, kot je ta razvidna v drugih dveh. Natančno si morate ogledati njegove ravni električnega ognja, ravni njegove nižje narave in njegovo točko žarenja, oziroma ognjevitosti. Brahma je pozitivno življenje materije; je razodetje substance in žar, ki ga je moč videti.
  2. Vibracijo. Manifestacijo drugega vidika. Te vibracije zavesti zajemajo glavne tri svetove, ki so vsota egoičnega življenja, nižje tri, ki vladajo tretjemu vidiku Ega in sozvočje po-eno-tenja, ki odzvanja sedaj.

Odraz treh vidikov Duha lahko v tem solarnem sistemu izrazimo le v okviru drugih dveh, razglabljanje o njihovi izven-sistemski naravi pa je na tej stopnji zaznave nesmiselno.

Razprava o kozmičnem ognju, str. 522-524

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.modre-knjige.si uporablja piškotke.