Nevarnosti za spolne organe

Pisma nevarnost meditacije 2

Nevarnosti pretirane stimulacije teh organov so teoretično dobro znane, tako da jih danes ne bom podrobneje obravnaval. Želim zgolj poudariti, da je ta nevarnost še kako prisotna. Razlog za pretirano stimulacijo teh centrov je, da notranji ogenj, zahvaljujoč polarizaciji rase kot celote, sledi liniji najmanjšega odpora. Naloga, ki jo ima študent pred seboj, je torej dvojna:

  1. Iz teh centrov mora umakniti svojo zavest; to ni lahka naloga, saj mora s svojimi prizadevanji premagati to, kar je prej dolge veke razvijal.
  2. Pozornost ustvarjalnega impulza mora usmeriti na mentalno raven. Če bo pri tem uspešen, bo aktivnost božanskega ognja preusmeril iz spolnih organov v grleni center in sovpadajoči center glave. Tako lahko vidite, zakaj – razen če človek ni zelo napreden – v začetnih letih ni priporočljivo posvečati preveč časa meditaciji. Stara brahmanska modrost pravi, da mora človek svoja prva leta posvetiti družinskim opravilom, in šele ko uspešno izpolni to funkcijo, se naj preda življenju častilca. Za napredne ege, študente in učence to ne velja; vsak zase mora ugotoviti, kako razrešiti svoj individualni problem.

Pisma o okultni meditaciji, str.: 96

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.modre-knjige.si uporablja piškotke.