Prvi dve iniciaciji

Iniciacije prvi dve iniciaciji 2S prvo iniciacijo Ego doseže visoko stopnjo obvladovanja fizičnega telesa. »Grehi mesa«, kot temu pravi krščanska terminologija, so premagani; človeka ne vodijo več požrešnost, pijača in razvrat. Nič več se ne klanja željam fizičnega elementala, v povezavi s fizičnim pa mora doseči popolno samoobvladovanje in premagati skušnjave. Doseči mora določeno mero poslušnosti Egu; človekova pripravljenost, da mu zvesto sledi, se mora zelo okrepiti. Z razširitvijo kanala med višjim in nižjim začne fizično telo skoraj samodejno slediti višjemu.  

- Iniciacija pri človeku in v sončnem sistemu, str. 83

 

Iniciacije prvi dve iniciaciji 2Ker razvoj ljudi ne poteka po istih tirnicah, tudi ne moremo določiti natančnih in trdnih pravil glede poteka posameznih iniciacij, prav tako kot tudi tega, kateri centri so pri tem deležni spodbude in kakšen uvid prejme iniciant. Vse to je odvisno od učenčevega žarka oziroma od poudarkov učenčevega razvoja (ljudje se običajno ne razvijajo enakomerno), od njegove osebne karme in tudi od potrebe posameznih obdobij. Kljub temu pa vendarle obstajajo neki splošni okviri. Pri prvi iniciaciji, ki jo imenujemo tudi rojstvo Kristusa, je običajno spodbujen srčni center; namen spodbude je učinkovitejši nadzor nad astralnim vozilom in doseganje večje predanosti služenju človeštvu. Po tej iniciaciji učenec spoznava zlasti dejstva, ki se tičejo astralne ravni; poskrbeti mora za uravnovešanje svojega čustvenega vozila in se naučiti, da na astralni ravni deluje z isto lahkoto in sproščenostjo kot na fizični; prav tako vzpostavlja stik z astralnimi devami; uči se nadzora nad astralnimi elementali; naučiti se mora, da brez težav deluje na nižjih podravneh, čedalje oprijemljivejša pa je tudi uspešnost in kakovost njegovega delovanja na fizični ravni. Ob tej iniciaciji se učenec preseli iz Dvorane Učenja v Dvorano Modrosti. Pri tem je najpomembnejši njegov astralni razvoj, hkrati pa se nenehno zvišuje tudi njegova mentalna sposobnost.

- Iniciacija pri človeku in v sončnem sistemu, str. 84

 

Iniciacije prvi dve iniciaciji 2Druga iniciacija predstavlja krizo v obvladovanju astralnega telesa. Če je moral človek ob prvi iniciaciji obvladati svoje gosto fizično telo, mora ob drugi iniciaciji zavladati astralnemu. Iniciant se v predhodnem obdobju posveča predvsem odpovedovanju in odpravljanju želja. Ego tako premaga želje, človek hrepeni samo še po tem, kar je dobro za vse in kar se sklada z voljo Ega ter Mojstrovo voljo. Astralni elemental je pod nadzorom, čustveno telo se zbistri in prečisti, nižja narava pa pospešeno odmira. V tem času Ego obnovi svoj oprijem nad nižjima voziloma in si ju podredi. Tako se aspiracija in hrepenenje po služenju, ljubezni in napredku zelo okrepita, zaradi česar običajno sprožita izjemen pospešek v človekovem razvoju. Na to vpliva tudi dejstvo, da v istem življenju (čeravno ne vedno) drugi iniciaciji pogosto sledi še tretja iniciacija. V sedanjem svetovnem obdobju smo deležni še posebnega razvojnega pospeška, ki hrepeneče duše – zavedajoče se hudih in perečih težav človeštva – spodbuja, da se odpovedo vsemu, samo da bi lahko prispevale k odpravi tega primanjkljaja. 

- Iniciacija pri človeku in v sončnem sistemu, str. 85

 

 

Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.modre-knjige.si uporablja piškotke.